Ελαιοτριβείο

Το ελαιοτριβείο «ΕΛΑΙΟΜΥΛΟΣ Καρεπίδης» είναι μια υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής ελαιολάδου, της οποίας τα μηχανήματα κατά πλειοψηφία κατασκευάστηκαν στην Κρήτη. Η ομάδα «ΕΛΑΙΟΜΥΛΟΣ Καρεπίδης» κατάφερε να δημιουργήσει το ιδανικό ελαιοτριβείο καθώς μπορεί κάποιος να επιτύχει την ιδανική ποιότητα ελαιολάδου χρησιμοποιώντας τη σωστή λειτουργία των μηχανημάτων και τη χρόνια εμπειρία. Τα μηχανήματα είναι κατασκευασμένα από ανοξείδωτο ατσάλι εξασφαλίζοντας την σωστή υφή και τη γεύση του ελαιολάδου.

Η διαδικασία παραγωγής του ελαιολάδου είναι φυσική και απλή. Φυσική γιατί οι ελιές αλέθονται την ίδια ημέρα που συλλέγονται, ώστε να παραμείνει το λάδι χαμηλό σε οξύτητα και να διατηρεί αναλλοίωτα όλα τα θρεπτικά συστατικά του και τη χαρακτηριστική γεύση του.  Απλή γιατί το τεχνολογικά προηγμένο ελαιουργείο μας μπορεί να αλέσει τις ελιές σε 45’ από την στιγμή παραλαβής τους χωρίς να προστεθεί τίποτα.

ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΑΣ

1. Αρχικά μεγάλοι ανεμιστήρες ξεχωρίζουν τυχόν φύλλα ή κλαδιά από τον καρπό. Μετά ο καρπός μπαίνει στη γραμμή παραγωγής για την υπόλοιπη διαδικασία της άλεσης. Αξιοσημείωτο είναι ότι το ελαιοτριβείο μας έχει δυνατότητα υποδοχής 200 τόνους ελαιόκαρπου ημερησίως.

2. Στη γραμμή παραγωγής προέχει το πλύσιμο του ελαιόκαρπου καθώς απομακρύνονται οι βρωμιές και ξένες ύλες ώστε να μην επιμολυνθεί το ελαιόλαδο.

3. Επόμενη φάση είναι ο τεμαχισμός των ελιών με τον πυρήνα μετατρέποντας τη σε μια πάστα. Στο ελαιοτριβείο ο τεμαχισμός γίνεται σε ανοξείδωτο σπαστήρα όπου ο τεμαχισμός του καρπού είναι μια πάστα κομματιασμένη και όχι κρεμμώδης ή λιωμένη, καθώς η υφή της μπορεί να αλλάξει την ποιότητα του ελαιολάδου.

4. Η πάστα ελιάς, στη συνέχεια, μεταφέρεται σε μεγάλα ανοξείδωτα δοχεία για μάλαξη, τους μαλακτήρες. Οι μαλακτήρες εκτός από την ανάδευση, θερμαίνουν την ελαιοζύμη για να διευκολύνουν το διαχωρισμό του ελαιολάδου. Να σημειωθεί ότι η θερμοκρασία της ελαιοζύμης σε καμία περίπτωση δεν υπερβαίνει τους 27⁰C, αναγκαίο στοιχειό για την παραγωγή υψηλής ποιότητας ελαιολάδου.

5. Στο διαχωριστήρα η σάρκα και ο πυρήνας της ελιάς διαχωρίζονται από το λάδι. Χρησιμοποιούμε την εξαγωγή δύο φάσεων(λάδι –υγρά στερεά )καθώς έτσι εξοικονομούμε νερό (1000 λίτρα νερού για 1000 λίτρα ελαιόλαδο )σεβόμενη την κρητική γή .

6. Σε αυτό το στάδιο το ελαιόλαδο που προκύπτει είναι συνδυασμός λαδιού και λίγου ιζήματος από τα κατάλοιπα του ελαιολάδου. Το τελικό στάδιο λοιπόν διαχωρίζει αυτά τα δυο στοιχεία αφήνοντας μόνο το φυσικό ελαιόλαδο που μεταφέρεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές φύλαξης όπου παραμένει αναλλοίωτη η ποιότητα του ελαιολάδου ώσπου να γίνει η εμφιάλωση του στις εγκαταστάσεις μας.

Το ελαιοτριβείο ΄΄ ΕΛΑΙΟΜΥΛΟΣ Καρεπίδης ΄΄ έχει τον απόλυτο έλεγχο από την υποδοχή έως την εμφιάλωση έτσι ώστε να προσφέρει το αγνό παρθένο ελαιόλαδο στα σπίτια σας !

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρία μας επαναχρησιμοποιεί κάθε υποπροϊόν της διαδικασίας παραγωγής έτσι ώστε να συμβάλει στη  ανακύκλωση τους.

1.τα φύλλα που μαζεύονται από τη σοδιά δίνονται στους κτηνοτρόφους για να ταΐσουν τα ζώα τους.

2.Ο πυρήνας της ελιάς μαζεύεται από τη φυγοκέντρηση και δίνεται σε πυρηνελουργειο για την παράγωγη πυρηνέλαιου και  πυρηνόξυλου.

ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟΥ

• Καινοτόμα μηχανήματα που είναι κατασκευασμένα από 100% ανοξείδωτο ατσάλι, και κατασκευασμένα στην Κρήτη.

• Επιλογή δυφασικών μηχανημάτων που εγγυάται την υψηλή ποιότητα ελαιολάδου.  

• Οικολογική σχεδίαση και έκθλιψη δύων φάσεων για την λιγότερη κατανάλωση νερού και την ελαχιστοποίηση της περιβαλλοντικής μόλυνσης.